Geloven is...

... voor Rob Westdijk

Weerspiegeling: Het persoonlijke verhaal van Rob Westdijk

“Ademloos kijkt het publiek toe hoe de koorddanser hoog boven hen zijn eerste stap op het wiebelende koord zet op weg naar de overkant. In de stilte is de spanning tastbaar, terwijl de koord-danser voetje voor voetje naar voren stapt met een lege kruiwagen. Een oorverdovend applaus stijgt op als de koorddanser weer veilig op het plankje  aan de overkant staat.

 

Dan gebaart de koorddanser dat hij iets wil zeggen en het applaus sterft weg. “Wie denkt dat ik met de kruiwagen met één van jullie erin, de overkant kan halen?”. Iedereen juicht hem toe; “Ja, natuurlijk!” “En wie durft er ín de kruiwagen te zitten terwijl ik naar de overkant ga?!” Het publiek valt stil; wie durft de keuze te maken om zichzelf over te geven en toe te vertrouwen aan de koorddanser?”

 

Een ander kunnen vertrouwen was voor Rob Westdijk als kind een volslagen onbekend begrip. Er was geen sprake van veiligheid of geborgenheid, maar wel het duister van een disfunctioneel gezin. Zijn moeder had verschillende mannen, waarvan zijn Ghanese vader er één was. Zijn vader verdween al snel van het toneel waarop andere nare mannen zijn plaats innamen.

 

Pas als tiener ontdekte Rob dat een gezin ook een veilige plek van warmte en aandacht kan zijn toen hij bevriend raakte met een broer van Evelien (zijn toekomstige vrouw). Rob kwam veel bij dit gezin over de vloer en vond daar een veilige haven. Via dit gezin kwam Rob ook in aanraking met het christelijk geloof. Tijdens een filmavond werd Rob enorm geraakt door het beeld van Jezus die zo voor ons leed en stierf aan het kruis.

 
“Bij elke andere godsdienst brengen mensen offers aan hun god, alleen bij Jezus is het andersom. God heeft Zichzelf ten offer gegeven; Hij heeft ónze straf gedragen. Dat vind ik zo bijzonder!”

 

Deze ontdekking van Gods offer deed Rob besluiten om de stap te zetten om zichzelf toe te vertrouwen aan Gods liefde. Rob benadrukt dat het steeds weer om een keuze vraagt om jezelf toe te vertrouwen aan God; om je oude leven achter je te laten en het nieuwe leven wat je gekregen hebt, ook te gaan leven. “Die keuze is lang niet altijd gemakkelijk. Bijvoorbeeld als het gaat om vergeven, dat is een heel proces geweest, waarbij ik steeds weer moest kiezen om personen van vroeger te vergeven.’

“Ook heb ik moeten leren om niet aan mijn angst vast te houden. Vanwege de onveiligheid van vroeger, had ik als afweermechanisme te verbergen wat ik dacht en wilde ik graag controle. Ik was bang wat de ander van mij vond en durfde niet te zeggen wat ik ergens van vond. Wat een verschil hoe ik nu ben, vrij om te zijn wie ik ben, vrij om mijn mening te geven, vrij om naar de ander uit te reiken.”


Zo’n proces van herstel vergt natuurlijk tijd, maar ook de keuze om te willen groeien. Rob houdt van lezen en heeft zich onder andere verdiept in boeken van Leanne Payne die gaan over innerlijke genezing. Eén boek in het bijzonder van haar heeft hem heel erg aangesproken: ’Aslans adem’ . 
Een ander boek ‘De uitnodiging’ van William P. Young  bleek een schot in de roos te zijn, net in de periode dat Rob ziek was. Dit boek bracht Gods liefde zo goed over, dat Rob sindsdien niet alleen weet dat God er altijd is, maar Zijn nabijheid ook voelt.


De inktzwarte ervaringen van zijn jeugd had Rob graag willen missen. Als Rob erop terugkijkt, zegt hij dat het alleen door Gods genade en Evelien, zijn vrouw en vriendin, is dat hij nog in leven is! Dat leven wil hij nu graag inzetten om uit te reiken naar anderen. Daarbij is Rob dankbaar dat zijn moeder later ook tot geloof is gekomen. Als interviewers zijn we allebei onder de indruk van Gods genezende liefde, weerspiegeld in Robs leven. Wat mooi dat Rob in Gods kruiwagen heeft durven stappen en onderweg is!

 

Interview door Christiaan Krieg en Liesbeth van Luipen

De Rank Utrecht  |  PrivacyGiften  |

De Rank Leidsche Rijn